Autor: Katarzyna Mikulska

Zielarka - praktyk. Animatorka kultury. Nauczyciel. Kucharz. Krzewi słowo zielone (zielarskie) na Uniwersytetach, w Szkołach i w Lasach. Założycielka „W Miejskiej Kniei”, współtwórczyni projektu Szkoła Rzemiosła Survivalowego. Jej pasją jest smaczna i dzika kuchnia. Z uwielbieniem studiuje historię kulinarną. Odtwarza dawne potrawy na historycznych eventach. Kobieta zaradna, nazywana w pewnych kręgach bushcraftowcem. Sama o sobie lubi mówić Człowiek Lasu. Naucza nie tylko zielonej kuchni, ale także wszystkiego co związane jest z obozownictwem: budowania schronień, szycia ubrań, tkania, uzdatniania wody, pozyskiwania jedzenia, tropienia, plecenia, strugania… Dla Leśnego Rzemiosła pisze o dzikiej, bushcraftowej kuchni i apteczce.

Pieczenie w glinie

Materiały naturalne wykorzystywane do gotowania w terenie, zawsze mnie zachwycały: drewno, kamienie, glina… Uważam, że każdy miłośnik bytności w lesie powinien umieć sam przyrządzić sobie jedzenie w terenie. Ugotowanie herbaty ... Czytaj dalej

Wędzenie w jamie

Wędzenie jest specyficznym rodzajem obróbki termicznej, podczas której produkt żywnościowy poddawany jest oddziaływaniu ciepła oraz związków chemicznych zawartych w dymie wędzarniczym. Obok solenia i suszenia, wędzenie uznaje się za jedną ... Czytaj dalej

Gliniana misa

Menażka to naprawdę bardzo fajna rzecz… ale mała. Czasami musimy zagotować większą ilość wody i nie mamy w czym. Dlatego polecam glinianą misę i rozgrzane kamienie. Jak wspominałam wcześniej, kamienie ... Czytaj dalej